10-12-11

the wave

Op het internet vindt men een hele lijst aan benamingen van het gebied dat aan de grens van Utah en Arizona ligt. Hoe de vork juist in de steel zit, weet ik niet dus wat ik hier beschrijf, kan niet altijd 100% juist zijn. Verbeteringen zijn welkom. Zo goed ik het begrijp, is de "Grand Staircase" een deel van het colorado-plateau en bestaat het uit verschillende lagen die op verschillende plaatsen aan de oppervlakte te zien zijn (en zo een soort van gigantische trap vormen waarbij de verschillende lagen de treden vormen). Blijkbaar zijn er 5 grotere lagen: 1) Pink Cliffs 2) Grey Cliffs 3) White Cliffs 4) Vermillion Cliffs en 5) Chocolate Cliffs en prachtige plaatsen zoals Grand Canyon, Zion Canyon en Bryce Canyon vindt men op dit plateau en in deze lagen terug. Ik ben naar de Vermillion Cliffs geweest die te zien zijn tussen Page in Arizona en Kainab in Utah. Het Bureau of Land Management (of in't kort BLM) beheert dit gebied en is verantwoordelijk voor het in stand houden van dit prachtige landschap en voor het verdelen van "permits" die men als wandelaar nodig heeft om wandelingen in dit gebied te kunnen maken. In Arizona zijn er in dit gebied 3 plaatsen waarvoor men een "permit" nodig heeft: Aravaipa Canyon, Paria Canyon, en Coyote Buttes Wilderness Areas. Door dit permit-systeem wordt het aantal bezoekers beperkt gehouden zodat deze landschappen beter in originele staat gehouden kunnen worden en tevens kunnen de gelukkige bezoekers een meer "intiemere" ervaring in deze gebieden hebben doordat ze niet overlopen zijn. Eigenlijk niet slecht.....


Ik heb op het internet foto's gezien van "the wave" een fantastische rotsformatie die in het deel van de "coyote buttes north" ligt en ik heb maar 1 ding gedacht: "daar moet ik ooit eens naar toe!!". Om een permit te verkrijgen (20 permits per dag worden uitgeschreven), kan men ofwel via de website van het BLM zich online inschrijven. Men selecteert een maand (in mijn geval november), geeft 3 wensdatums op, betaald 5USD om deel te nemen aan de lotto, en men wacht af tot de trekking plaats vindt (op 1 augustus vond de trekking voor de maand november plaats).Per dag worden zo 10 permits weggegeven.  Ik had geluk en kreeg begin augustus een mail die me zei dat ik een permit gekregen had. Dan moest ik nog 7USD betalen voor een paar documenten (permit, kaart met routebeschrijving, algemene regels voor de wandelaars daar...) die een paar weken later netjes bij mij in de brievenbus geland zijn. Ik kon naar the wave!!!!!!!! Iets wat niet echt vanzelfsprekend is omdat er steeds ongelooflijk veel kandidaten voor die permits zijn (voor de maand november waren het er een slordige 900 en dat voor de online-lotto).


De andere 10 permits moet men ter plaatse in het bureautje van het BLM in de pariah canyon proberen te krijgen. Dit gaat dan zo: als ik maandagmorgen om half negen daar ben, vul ik een formulier uit alsook alle andere aanwezigen daar. Ieder krijgt een nummer en deze nummers worden net als in een lotto getrokken. Als er 9 kandidaten zijn, heeft iedereen een permit. Als er meer dan 10 kandidaten zijn (wat blijkbaar praktisch altijd het geval is), is het dus afwachten. Met wat geluk heeft men dan een permit en kan men de dag erop, dinsdag in dit voorbeeld, the wave gaan bekijken. Met wat pech kan men elke keer dat men daar is naast zo'n permit grijpen.


wave (1).jpgwave (2).jpgZoals gezegd had ik online veel geluk, en kon ik dinsag 9 november dit prachtige gebied al wandelend een beetje verkennen. Ik ga hier ooit wel eens uitgebreider op in, maar voorlopig houd ik het bij deze "teasers" :-) te zien: de klassieke "wave-foto",  en een detail van "the wave". De geweldige "2nd wave" was op een vorige post te bewonderen...


Commentaren

Das linke Bild ist atemberaubend,leider steht da so ein komischer Tourist mitten im Bild...ansonsten wäre es perfekt ;-)

Gepost door: Tanja | 11-12-11

Nou nou , die Tanja heeft nogal noten op haar zang...

Gepost door: Bart en Peggy | 11-12-11

De commentaren zijn gesloten.