22-04-12

laat

bluemlioverherfst2011 (31).JPGbluemlioverherfst2011 (32).JPGpas rond half 1 's middags, of een goei 3u later dan we ingeschat hadden, stonden we aan het praktisch volledig ondergesneeuwde topkruis. De klimmers die de noordwand en de normaalroute gedaan hadden, waren al lang weer weg en wij waren de laatsten daarboven. Fijn :-) Het weer hield zich nog steeds goed met hoge sluierwolken die dan weer dikker werden, zich dan weer oplostten. In de dalen hing mist. Snel wat gegeten en warme thee gedronken daarboven (het was gelukkig windstil) en dan aan de afdaling langs de normaalroute begonnen die ik , zo bedekt met verse sneeuw, gemakkelijker vond als wanneer ze sneeuwvrij is. De vele sneeuw maakte de terugtocht naar de hut er ook niet eenvoudiger op zodat we pas rond een uur of 5 's avonds weer aan de hut stonden of meer dan 12u na ons vertrek!

bluemlioverherfst2011 (33).JPGbluemlioverherfst2011 (34).JPGDe gardien had ons naar eigen zeggen praktisch heel de tijd met verrekijker gevolgd en had verwacht dat we op de top van de wysse frau zouden terugkeren. Wat we natuurlijk niet gedaan hebben want we waren toch daar voor de hele overschrijding... Hij had ook niet verwacht dat er zoveel sneeuw was gevallen. Wat ik daaruit leer, is dat eenzelfde route totaal verschillend kan zijn van moeilijkheidsgraad wanneer de verhoudingen anders zijn.

bluemlioverherfst2011 (35).JPGbluemlioverherfst2011 (36).JPGAan de hut nog wat gegeten en dan begonnen we rond 18u aan de afdaling naar Kandersteg. Het werd donker dus praktisch alles moest met de hoofdlamp gedaan worden. Ter hoogte van de Oeschinensee doken we dan in de wolkensoep: pikkedonker, met enkel uw hoofdlamp die licht schenkt en door de mist ziet men helemaal geen hand meer voor de ogen.  1 geluk hadden we nog: we konden het laatste deel van de afdaling met een buske meerijden dat daar een paar gasten van een restaurant kwam oppikken. Zodoende waren we "reeds" ietske rond 21u aan de auto :-) Dan nog een half uurke rijden naar Spiez, daar douchen en natuurlijk was ik blij dat ik dan nog bij Marcus kon overnachten. De rode wijn die we nog dronken, had echt niet veel moeite die avond om mij snel knock-out te slagen :-) Super, zo kunnen klimmen!!!

bluemlioverherfst2011 (37).JPG

De commentaren zijn gesloten.