Zondagavond was een eerste brand uitgebroken nadat een raket insloeg op een container met daarin 6,6 miljoen liter brandstof. De container bevond zich vlakbij de internationale luchthaven van Tripoli. In totaal staat daar bijna 90 miljoen liter brandstof gestockeerd.

De brandweer probeer sinds zondagavond het vuur onder controle te krijgen. Maar omdat er in de nabijheid gevochten wordt tussen rivaliserende milities, werden de brandweerlui al meerdere keren gedwongen om de plaats te verlaten. Volgens de nationale oliemaatschappij hebben ze de site nu 'definitief' moeten verlaten. 'De situatie is daardoor niet meer onder controle', waarschuwt Mohamed al-Hrari. De internationale gemeenschap wordt ter hulp geroepen.

In een kort mededeling die de Libische regering verspreidt, wordt gewaarschuwd voor 'een menselijke en ecologische catastrofe met moeilijk te voorspellen gevolgen'. De inwoners die binnen een straal van drie kilometer van de brand wonen, wordt gevraagd om hun huis onmiddellijk te verlaten.

Milities die stammen uit Misrata voeren sinds 13 juli een hevige strijd met milities uit Zintan uit om de controle over de internationale luchthaven van Tripoli te verwerven. De milities speelden in Libië een belangrijke rol in het omverwerpen van het kolonelsregime van Kadhafi, maar na zijn val weigerden ze de wapens neer te leggen. Ze blijven met elkaar vechten in een poging om de macht over het land te verwerven.