De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat periodes van grote droogte langer zullen duren, soms zelfs tot tientallen jaren. Bovendien gaat het daarbij ook om nog intensere droogtes dan die waarmee sommige regio’s in de wereld in het verleden al te maken kregen. De temperaturen zullen namelijk nog hoger liggen, en er zal nog minder regen vallen. Zonder de klimaatsverandering zou de kans op zo’n megadroogte 5 tot 15 procent zijn. Nu is dat volgens de studie 20 tot 50 procent.

Invloed op wereldeconomie

Een groot deel van Afrika, het zuidwesten van Amerika, Latijns-Amerika, India, Australië en het zuiden van Europa lopen risico op zo’n megadroogte. Maar dat wil niet zeggen dat ons land er helemaal van gespaard zou blijven. Zo’n megadroogte heeft namelijk invloed de hele wereldeconomie en op de wereldwijde voedselvoorraad en zal op die manier ook voelbaar zijn in landen waar het wel nog veelvuldig regent. ‘Megadroogtes kunnen zorgen voor globale economische-, voedsel- en humanitaire shocks’, zegt Jonathan Overpeck, een milieuwetenschapper van de Universiteit van Arizona.

Druk op wereldwijde watervoorraden

De voorbije 1.000 jaar kende de wereld verschillende periodes van megadroogtes, waardoor een aantal beschavingen in elkaar zijn gestuikt. Maar grote droogtes die ons komende decennia nog te wachten staan, zou volgens de onderzoekers van de studie voor veel zwaardere gevolgen kunnen zorgen aangezien de wereldwijde bevolking nu groter is dan in het verleden en er daardoor ook meer druk is op de wereldwijde watervoorraden.